Haşereler

Haşere Türleri;

HAMAM BÖCEĞİ:

Hamam böceği kendi aralarında 4 çeşit ’den oluşmaktadır. Bunlar;

  • ALMAN HAMAM BÖCEĞİ

Bu böcek türü ülkemize Almanya’dan bir şekilde ülkemize giriş yapmış zararlı ve bakteri taşıyan fazla görülen haşere türüdür.

Açık kahve renkli olup mücadelesi en zor olan haşere grubuna giren böcek türüdür. Yetişkinler ölürken neslini sürdürmek için genetik olarak larvalarını yani yumurtalarını bırakırlar oda sıcaklığında 21 günde yavru olarak dünya ya gelirler ergenlik süresine 3 ayda ulaşabilmektedirler. Her larvadan ortalama 45 50 adet yavru çıkmaktadır. Bu özeliği itibari ile kontrol altına alınması en güç haşere sınıfında yer almaktadır. İç Anadolu bölgesinde görülen hamam böcekleri türünden biridir.

MÜCADELE YÖNTEMİ:

İlk Biyosidal uygulama sonrasında ergin durumda olan yetişkin Böcekler uygulanan biyosidal ürün ile hastalanır böceğin öleceğini veya tehlikede olduğunu hissettiği zamanlar da 50 ile 70 arasında değişen larvalarını (yumurtalarını ) nesli devamı için iç güdüsel olarak bırakırlar bırakılan bu larvalar 21 günde larvalarından çıkarlar ve 20 günde yetişkin durum da olurlar bu sebeple ilk uygulamanın ardından 21 gün geçmeden 2 uygulamanın yapılmasını önermekteyiz.Hamam böcekleri 4 grup da incelemekteyiz ve hepsinde uygulama düzen ve şekli aynıdır.

  • DOĞUŞAK ALMAN HAMAM BÖCEĞİ (KARA FATMA)

Hamam böceği türlerinden bir tanesi olan bu böcek türü ülkemize özgü türdendir. Genel olarak kanalizasyon ve giderlerden çıkan nem ve rutubetli ortamlar yaşam alanlarında olması sebebiyle çoğalması diğer hamam böcek türlerine göre daha büyük ve siyah renkte olarak görülür nadiren de olsa koyu kahve rengi görülmektedir.

  • AMERİKAN HAMAM BÖCEĞİ

Genellikle Akdeniz bölgesinde görülmekte olup rutubet ve nemi seven açık kahve renkli ve siyah benekli olup kanatlı olmasına rağmen uçamamaktadır.

  • KALORİFER HAMAM BÖCEĞİ

Genel olarak sıcak ortamlarda kalorifer peteklerinde prizlerde elektrik kablo kanallarında görülmekte olup ülke genelinde en çok kış aylarında(mevsimi)ev ortamında yaşamayı seven açık sarı renkli olup çok hızlı hareket eden hamam böceği türlerinden biridir

SIÇANLAR (FARE GRUPLARI)

Ülkemizde görülen sıçan (fare)türleri 3 çeşit olup bunları aşağıdaki gruplarda inceleyebiliriz

  • LAĞIM FARESİ

Genel olarak lağım ve kanalizasyon giderlerinde yaşayan 10 cm 100gr ile 40 cm 5kg büyümektedir kuyrukları uzun olup kuyruklarından tanınmakladırlar beslendikleri ortam genellikle kanalizasyonlardan çıktıkları için ölümcül bakteri ve virüsler taşımaktadırlar bunlardan bir kaçı aşağıda verildiği gibidir

  • KUDUZ
  • SITMA
  • SARILIK
  • VEBA

Bu gibi tehlikeli olan hastalıklar yayılmaktadır yerleşim ve yaşam alanlarına girdiklerinde oraları yuva benimseyip hızlı bir şekilde üreme ve çoğalması mümkündür. En uzun susuzluğa dayanan hayvanlardan olup burnunun sığabildiği her yerden geçmektedir. Bunların vücut yapıları esnek olduklarından her yerden geçebilmektedir. Elektrik kablolarını karton ve elbiseleri dişlerini keskinleştirmek amacı için bu ürünlere zarar vermektedir İnsan anatomisine en yakın canlı olan fareler insanlar gibi aile şeklinde sosyal canlılardandır.

  • NORVEÇ ÇATI FARESİ

Ülkemize gemilerle Norveç’ten gelerek ülkemizde yaşam alanlarını çatılarda ve insan yaşam alanlarında sürdürmektedir bu farelerin özeliklerinden bir tanesi ise eti çok sevmelerinden dolayı salgıladıkları salya ile o bölgeyi uyuşturup çok nadirde olsa insanların burun ve kulak memelerini yediği görülmektedir. Özelliği lağım faresinden daha küçük olup kuyrukları bira daha kısa ve incedir.

  • TARLA FARESİ

Ülkemizde tarla ve bağ bahçede en çok gözüken fare türüdür. Halk arasında fındık faresi olarak da bilinmektedir diğer farelere oranla daha küçük olup sürü olarak yaşayıp evlerde çok nadir görülmektedir.

FARELER HAKKINDA BİLGİ;

Fareler sosyal hayvanlar olmakla beraber çoğunlukla toplu ve aile şeklinde yaşamayı tercih ederler.

Fare türleri bizim bildiğimiz gibi aptal hayvanlar değillerdir İnsan anatomisine en çok benzeyen hayvan türleridir. Bu sebeple tüm İlaç sanayilerinde deneylerde Fare kullanılmasının sebebi budur.

Fare bulunduğu ortama çok çabuk uyum sağlar. Uyum sağlayan bu canlı türü ilk hedefi  çoğalmak olacaktır.

Fareler hamile kaldıklarında 10 ile 15 arasında yavru doğurabilmektedir. Hamilelik süresi 21 gündür ve her 21 günde doğum yapabilmektedir ayrıca yeni doğan yavrular 21 günde erişkin yani doğum yapabilme büyüklüğüne erişirler ve ilk doğan bu fare 45. Gün ilk yavrularını dünya ya getirir bu sebeple çoğalmaları oldukça hızlıdır.

KİMLERDEN YARDIM ALMALIYIZ;

Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde yetkisi ve belgesi bulunmayan kişilerce  bu işi yapanlar var bu hem TC Yasalarınca cezası olan hem de İnsan ve çevre sağlığına doğrudan zarar vereceklerinin farkında olmayan yada farkında olup sadece maddi kazanç uğruna  bunu umursamayan kişilerce de yapılmaktadır.Bu durumu önlemek öncelikler  her kişinin vatandaşlık görevi olmakla beraber çalıştıkları firmanın Halk sağlığından alınmış belgelerini ve ruhsatlarının olup olmadığını kontrol etmenizde hem sağlığınız hemde çevre için yararlı olacaktır.

Sorunların çözümü için bizimle iletişime geçin.

Başa dön